ABC-ul emoţiilor

Ne supărăm, în principal, prin ridicarea sau avansarea dorinţelor noastre la nivel de trebuinţe şi cerinţe absolute. Aceste formulări în termeni de “trebuie” devin apoi rigide, intransigente, convingeri iraţionale care sunt întărite de afirmaţiile noastre interne iraţionale. Atunci când se combină cu afirmaţii de genul “legăturilor fierbinţi”, convingerile iraţionale generează emoţii intense de anxietate, furie şi depresie.
Alina în vârstă de 17 ani, doar cu doua kilograme peste greutatea normală, stând în faţa oglinzii şi spunandu-şi: ”Nu pot suporta (o legătură fierbinte) să fiu cu două kilograme peste greutatea mea normală. Ar trebui (un trebuie major) să am un corp perfect şi, dacă nu am, este groaznic (legătura fierbinte) şi nu sunt bună de nimic (alta legătură fierbinte)”. Cum se va simţi ea când va merge la o întâlnire? Destul de nefericită!
Are nevoie Alina de un corp 100% perfect pentru a avea o stimă de sine sănătoasă şi pentru a se accepta pe sine? Nu, nu are! Din moment ce nu este posibil să ai un corp absolut perfect, Alina s-a prins în capcana de a se simţi nefericită. Ea prezintă un risc ridicat de depresie, anxietate şi tulburări alimentare, cum ar fi anorexia şi bulimia.
Dacă Alina îşi spune doar “Mi-aş fi dorit să am un corp perfect” nu se va simţi nefericită. Dar din moment ce Alina îşi transformă dorinţa într-un “trebuie” absolutist urmat de “legături fierbinţi”, se face nefericită.
Alina ar fi mai puţin stresată şi mai adaptată dacă ar considera: “Mi-aş dori să am un corp perfect şi voi lucra pentru a-l îmbunătăţi. Totuşi, dacă nu reuşesc, nu este groaznic (catastrofal, oribil, teribil) ci doar foarte neplăcut şi pot suporta acest lucru. Doar că nu-mi place atât de mult precum mi-ar plăcea să am un corp perfect.”

EROAREA NU SE AFLĂ ÎN ASTRE,
CI ÎN NOI ÎNŞINE. SHAKESPEARE

Scroll to Top