Bebeluşii nenăscuţi simt mânie şi bucurie

Sunt fericiţi. Sunt furioşi. Le e teamă. Le place muzica. Şi deja le plac dulciurile.
În fapt, bebeluşii din pântece experimentează o gamă largă de senzaţii mult mai devreme în dezvoltarea lor decât se credea cândva. Acesta este rezultatul unui studiu al psihoterapeutului Ludwig Janus din Heidelberg, publicat la 9 februarie pe kath.net, varianta on-line a ziarului Catholic în limba germană.
Cercetările doctorului Janus au arătat că bebeluşii nenăscuţi pot simţi deja emoţii ca furia şi bucuria. Conform declaraţiilor sale, între mamă şi copil există o strânsă legătură, prin intermediul căreia, fetusul aflat în dezvoltare „se confruntă cu o gamă largă de emoţii şi empatizează cu ele”. Aşadar, copilul nenăscut poate fi furios în pântece sau îi poate fi teamă, dar poate, de asemenea, să simtă bucurie şi satisfacţie.
La 8 săptămâni, fetusul şi-a dezvoltat simţul tactil. Imaginile ecografice arată, de exemplu, fetusul întinzându-se pentru a atinge un pliu al cordonului ombilical, peretele uterului sau bâjbâind în mediul din jurul lui.
Simţul gustativ apare la numai 13 săptămâni. Janus a declarat că aşa cum nou-născuţilor le place să guste sucul dulce al fructelor, la fel şi fetuşii în dezvoltare preferă gusturile dulci. Cercetători americani de la Monell Chemical Sense Center din Philadelphia au demonstrat că fetuşii vor înghiţi mai mult lichid amniotic dacă acesta este dulce decât dacă este amar.
La 17 săptămâni, copilul în dezvoltare are un auz bine dezvoltat – el aude mai întâi bătăile de inimă ale mamei, sunetul sângelui ei şi sunetele scoase de stomacul şi intestinele ei, mai târziu vocea maternă, iar apoi celelalte voci, muzica şi sunetele de zi cu zi. Când oamenii de ştiinţă le-au pus fetuşilor aflaţi în acest stadiu de dezvoltare să asculte de 5 ori pe săptămână „Twinkle, Twinkle, Little Star”, iar apoi, după naştere, au măsurat undele cerebrale, grupul de nou-născuţi care ascultase melodia intrauterin a reacţionat pozitiv la auzul ei după naştere. Ludwig Janus, citat într-un ziar englezesc, a spus: „noi experimentăm în pântece, suntem fiinţe sensibile, capabile să primească stimuli senzoriali din mediu şi să le proceseze”.
În ceea ce priveşte simţul văzului, este mai complicat. Expertul în prenatalitate Dr. Franz Kainer din Nuremberg a declarat că ochii sunt complet formaţi la 16 săptămâni, dar devin funcţionali abia în săptămâna 25. În această etapă, ei sunt deschişi şi se mişcă liber în timpul perioadelor de veghe şi sunt închişi în timpul somnului. Totuşi, acuitatea vizuală nu a fost până acum complet testată în mediul întunecat al uterului.
Simţul olfactiv nu se manifestă în pântece, pentru că nu poate funcţiona într-un mediu lichid. Cu toate acestea, curând după naştere, simţul olfactiv devine foarte important, întrucât îl va ajuta pe bebeluş să-şi recunoască mama şi să-i găsească sânul.
Notă: Kathy este soţie de diacon şi mama a trei copii mari, şi în momentul acesta lucrează ca Director de Publicitate şi Evenimente Speciale la Ave Maria Communications. Articolul a apărut iniţial în Patheos şi a fost preluat cu acordul ei.

de Kathy Schiffer, LifeNews

Scroll to Top