“Girls are made in heaven” (“fetele sunt facute in ceruri”), spune o zicala anglo-saxona. Si asta pe buna dreptate, pentru ca inca de la o varsta frageda fetitele au un farmec deosebit, o personalitate agreabila si o femininitate naturala. In epoca emanciparii si a feminismului radical care deride aceste trasaturi, insa, se pune tot mai insistent intrebarea: este posibil ca, odata ajunse mature, aceste trasaturi nobile ale tinerei fete sa se pastreze? Raspunsul la aceasta intrebare este dat de un expert in domeniu, Dr. James Dobson, vreme de multi ani Presedintele organizatiei Focus on the Family din Statele Unite, organizatie pe care a fondat-o in 1979. In 2010 a publicat cartea Bringing up Girls, care in traducere romaneasca ar fi “Cum se cresc fetele”. Recomandam aceasta carte parintilor si tuturor persoanelor care lucreaza in domeniul educatiei si mai ales cu tinerii. Ea contine retete excelente pentru supravietuirea trasaturilor nobile si naturale ale fetelor in tranzitia spre adolescenta si viata adulta.
Fetele pe cale de disparitie
Inca de la inceputul cartii Dr. Dobson afirma ca fetele sunt pe cale de disparitie, evident nu din punct de vedere biologic, ci al caracterului. Educatia publica, ideologia feminista si pedagogia moderna distrug feminitatea tinerelor fete si inca de la o varsta frageda le invata sa fie tocmai opusul mamelor lor ori a modelului biblic al feminitatii. Ele sunt invatate ca abstinenta nu e o valoare, monogamia nici ea, ca fetele trebuie sa fie agresive, obraznice cu baietii, sa-i respinga, sa foloseasca un limbaj si un jargon care ofenseaza, sa fie cu un pas inaintea baietilor. Li se pune in minte notiunea ca intre sexe exista un raboi pe care ele trebuie sa-l castige. Aceasta este viziunea societatii occidentale seculare pentru noua generatie de femei. Viziunea aceasta e promovata de sistemul de invatamint, media, lumea afacerilor, de societatea consumerista, de instrumentele ideologice redactate de ONU ori de Parlamentul European. Fetele ajung chiar sa-si puna de vanzare virginitatea online. Si totusi, studiile sociologice indica ca fetele crescute sa se comporte asa sunt mai nefericite, au o tendinta spre suicid mai ridicata, si devin recidiviste. In sensul acesta deci, afirma Dr. Dobson, sunt fetele pe care de disparitie.
Confidenta de sine
Confidenta de sine si autostima sunt caracteristici foarte importante pentru orice fiinta umana, dar in special pentru tinerele fete. Cele carora le lipsesc aceste trasaturi devin prostituate, nefericite in casatorie, ori sunt inclinate mai mult spre divort. Cladirea confidentei si a autostimei pentru fete incepe in familie. Rolul principal in edificarea acestui proiect ii revine tatalui. Mai mult ca mamei. Incepe cu un tata care a fidel mamei fetei, sensitiv si preocupat de nevoile fetei lui. Tati cu caracter solid rezulta in fiice cu un caracter solid. Fetele privesc spre tatii lor mai mult decit spre mamele lor pentru a dezvolta perseverenta si incredere in viata. In acest sens tatii sunt incurajati sa spuna fetelor lor ca sunt frumoase si elegante. Sa le imbratiseze. Sa le afirme calitatile pozitive. Aceste afirmatii, venite din partea sexului opus, dau fetelor confidenta de care au nevoie cind devin tinere si in cautarea unui sot.
De la mame, fetele invata cum sa devina domnisoare. Invata tandretea in vorbire, eleganta in comportament, si moralitatea necesara unei societatii sanatoase. Cu mai bine de 200 de ani in urma, John Adams, unul din primii presedinti ai SUA, afirma ca manierele feminine intilnite in societate constutuie un barometru care masoara nivelul de moralitate si virture al unei natiuni. Asazi comentariul lui ar fi luat in ris si Adams ar fi etichetat un sexist misogin. Si tot el afirma ca moralitatea publica trebuie generata in viata de familie. Degeaba, afirma el, ar preda scolile si universitatile moravuri pentru tinerele fete daca ele nu sunt invatate in familiei in anii fragezi ai vietii. Astazi, insa, situatia e tocmai diferita. Nici in familie nici in scoli nu mai sunt fetele invatate o viata de modestie, moderatie ori civilitate. Cum, se intreaba Dr. Dobson, sa invete tinerele fete maniere cind nu le vad in viata parintilor ori a pedagogilor lor?
Rolul mamelor si al tatilor
Fetele si mamele lor trebuie sa aibe relatii stranse. Fetele trebuie sa se simta atasate mamelor lor. Pentru o fata mama ei e modelul ei ca viitoare mama. Tata e cel care impune in fete notiunea limitelor. Tata e gentil, dar si ferm cind e vorba de comportament nepotrivit. Fetele admira fermitatea in caracterul tatilor lor. De fapt, studiile sociologice indica ca, ajunse la varsta casatoriei, fetele isi cauta soti care se aseamana in caracter cu caracterul tatilor lor.
Printre gafele care unii tati le fac privind fetele lor este sa le compare cu vedetele din media si sa spuna ca fetele lor nu arata ca ele. Asta naruie sensul de confidenta al fetelor. Dimpotriva, tatii trebuie sa spuna ficelor lor ca sunt frumoase, pentru ca la scoala, si mai ales in liceu, baietii adolescenti le judeca dupa standardele frumuestii stabilite de mass media. Incepind de la 16 ani tatilor li se recomanda sa-si scoate fetele in societate, la cina la un restaurant, de exemplu, singuri. Asa fetele invata comportamentul acceptabil din partea baietilor cind li se va face curte.
De ce tatii sunt importanti?
In intreg cuprinsul cartii lui, Dr. Dobson accentueaza deseori ca tatii au un rol primodrial in devoltarea calitatilor feminine in fete. In sufletul fiecarei fetite, afirma el, exista un loc secret si ascuns rezervat pentru tatal ei. Tatal ei e modelul de sot pe care ea il va avea si dupa care viseaza. Pina la casatorie tata e cea mai importanta figura masculina din viata ei. Studiile sociologice si sondajele de opinie reflecta ca fetele doresc sa fie iubite de tatii lor. E important ca tatal lor sa le imbratiseze, chiar zilnic. Sa le arate afectiune. Imbratisarea e si mai necesara cind fetele trec prin anii adolescentei. Sunt anii cind fetele trec prin cea mai grava perioada de lipsa de securitate si autostima. Studiile sociologice deasemenea arata ca fetele care au o relatie buna cu tatii lor invata mai bine la scoala, sunt foarte putin predispuse sa dezvolte relatii sexuale inainte de casatorie, si nu au tendinte spre suicid.
Recomandam paginile 99 la 104 din carte lui Dobson unde el listeaza aproape 100 de lucruri specifice care tatii trebuie sa le aplice in relatiile lor cu fiicele lor. Ele au un impact benefic asupra dezvoltarii psihice, morale si emotionale a fetelor. Unele din ele sunt evidente, altele mai putin evidente. Redam citeva dintre ele.
Tatilor: dati ficelor voastre o poza pe care sa o poarte cu ele in prima poseta pe care o vor avea. Nu le tolerati excesele intemperate. Nu le permiteti sa se uite la orice program de televiziune. Astfel le veti invata ca exista limite si ca unele limite sunt bune pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii umane. Fetitele sunt fascinate de treptele rulante. Tineti-le de mina cind se plimba pe ele. Dati-le un mic cadou de fiecare zi a femeii. Pastrati secretele care vi le soptesc in ureche. Fii acasa la timp pentru masa de seara si ascultati la ce are ea de spus. Da-i atentie. Cere-i sa spuna ce a invatat la scoala in ziua respectiva si spune-i ca ai invatat ceva de la ea. Lauda-i faptele bune. Surprinde-o din cind in cind mergind la ea la scoala cind nu se asteapta. Nu te certa cu mama ei in fata ei. Nu ii permite sa vorbeasca obraznic. Nu fii sarcastic cind iti vorbeste de planurile ei de viitor, de visurile pe care le are, chiar daca sunt irealiste. Nu lipsi de la evenimentele importante din viata ei, un concert de pian, de exemplu. Cunoaste-i prietenii. Invat-o ca cel mai important lucru intre o fata si tatal ei e increderea. Sa nu cumva sa te prinda uitindu-te la pornografie. Asta ii va distruge confidenta in tine si confidenta de sine. Nu vorbi lucruri josnice despre femei. Iart-o cind face boacane. Invata-o cum sa fie morala. Ajut-o sa-si creasca viata spirituala.